Seni neden işe alalım: Neden Patron Olmak İstersiniz?
Seni neden işe alalım: Mutlaka her iş görüşmesinde veya mülakatlarda “Seni neden işe alalım?” sorusu ile karşılaşmışsınızdır. Biz de şimdi, bu yazımızın da konusunu oluşturacak şekilde farklı bir soru ile yaklaşıyoruz, “Neden kendi işinizi kurmak ve kendi işinizde patron olmak istiyorsunuz?”
Kendi işinizde patron olmadan önce bilmeniz ve yapmanız gereken bir çok şey var tabii. Bunlardan ilki hatta belki de en önemlisi fırsat maliyetidir. Peki nedir bu fırsat maliyeti? Bir isteğimizi gerçekleştirmek adına vazgeçtiğimiz en iyi alternatife fırsat maliyeti adı verilmektedir. Yani bir nevi fedakarlık yapmaktır. Zaten girişimciliğin de temelinde bir şeylerden fedakarlık etmek yatar. Bir şeylerden fedakarlık edilmelidir ki, gerekli risk alınarak istediğiniz noktaya gelebilesiniz.
Girişimcilik amacıyla yola çıkanların çoğu yolun yarısında pes etmişler ve amaçlarına ulaşamamışlardır. Ulaşanlar ise bu zorlu yolları, çeşitli fedakarlıklarla aşarak ulaşmış ve yükselmeye başlamışlardır. Girişimcilik, genelde ürkütücü ve stresli bir işmiş gibi görünür. Aslına bakarsanız bunlar doğru bir tanımlamadır, ancak ne yapacağını bilen, bir plan dahilinde işlerini yürütmeye çalışan insanlar için bunlar problem değildir. Hele iş kurma avantajları doğru kullanıldığında bu adımlar eziyet vermek yerine kişiye daha da eğlenceli gelecektir. Bir nevi durumu lehine çevirmek gibi bir şeydir bu.
Aslında iş kurmak istemenin kişiden kişiye göre değişse de çok geçerli nedenleri var. Seni neden işe alalım? Biz de bu nedenler neler olabilir diye düşündük ve size kendi işinizin patronu olmanın 25 avantajını sıraladık. Kendi işini kurmak isteyenleri motive etmesi dileğiyle…
1- Kendi Kurallarınız: Kimseye bağlı kalmadan işlerinizi kendi kurallarınız çerçevesinde yürütürsünüz. Yani ipler tamamen sizin elinizde.
2- Kendi Çalışma Alanınız: Çalışma alanınızı istediğiniz gibi dizayn edebilir, en rahat çalışabileceğiniz alanı oluşturabilirsiniz.
3-Kendi Takımınız: Yine işiniz doğrultusunda, çalışma ekibinizi oluşturarak bu ekibi yönetebilme şansına sahipsiniz. Bütün komutlar, işin merkezi sizde olmak üzere ekibiniz sadece size ayak uyduracaktır.
4- İstediğiniz Gibi Pazarlama: Piyasaya sunacağınız ürünlerin hiç kimsenin sınırlaması altında olmadan istediğiniz gibi pazarlayabilirsiniz. İster online olsun, ister yurt dışı veya kargolar aracılığıyla olsun. Bu size kalmış.
5-Esneklik: Mesai saati diye bir şey yoktur sizin için artık. Çünkü işleriniz doğrultusunda ne zaman çalışacağınıza kendiniz karar verecek, istediğiniz gün veya saatleri de kendinize tatil olarak ayarlayabileceksiniz. Tabii ki yine kimsenin etkisi altında kalmadan.
6- Yeni İnsanlarla Tanışmak: İşlerinizin amacı doğrultusunda bir çok insanla tanışacak ve görüşeceksiniz. Bunlar müşteri de olabilir, iş görüşmesine gelen bir çok insan da olabilir, diğer sektörlerden işinizle bağlantılı kişiler de. Gerçek olan şudur ki bir çok insanla görüşecek ve tanışacaksınız, bu da sizin sosyallik ve tanınmışlık açınızdan oldukça faydalı olacaktır.
7-Büyük Kazançlar Elde Etmek: Siz bir şirkette sabit maaşla normal çalışan biri değilsiniz, siz kendi işinizi kuran ve işinde patron olan kişisiniz. İşinizin verimi doğrultusunda elde edeceğiniz gelirler sizin motivasyonunuzu ve işe olan bağlılığınızı doğrudan etkileyecek ve sizde daha çok kazanma duygusu olacaktır. Bu da sizi işinize olan ilginizi artırarak daha çok gelir elde etmenize yarayacaktır.
8-Zaman Yönetimi: Kendi işinizde patron olmak, zamanı da istediğiniz gibi, kimsenin etkisi altında kalmadan yönetmek demektir. Kendinize veya çalışanlarınıza istediğiniz gibi çalışma saati verebilirsiniz.
9-Örnek Olmak: Kendi işinizde patron olmak, bu makama gelmek isteyenler için ayrı bir motivasyon ve hırs kaynağı olacaktır. Ayrıca onlara da, yapacağınız iyi işler doğrultusunda iyi örnek olabileceksiniz. Bu da sizi gururlandıracak bir davranış biçimine dönüşecektir.
10- Yaratıcılık: Ne zaman sorun olursa o sorunu siz kendiniz yaratıcılığınızla çözmeye çalışacak ce sonunda da çözeceksiniz.
11- Girişimcilik Deneyimi: Kendi işinizde patron olmak ile girişimcilik tecrübesi kazanacak, daha çok deneyim sahibi olacaksınız.
12- Güç Yetkisi: Zihinsel, fiziksel ve finansal açıdan güç yetkisine sahip olursunuz.
13-Özgüven: Yaptığınız veya yapacağınız işler, özellikle de kazandığınız başarılar sizin özgüveninizi artıracak ve işinize olan bağlılığınız daha da artacaktır.
14- Uzmanlaşmak: Uzmanlaşmak hemen olmaz tabii. Sabır ve çaba göstererek, aynı zamanda da işten sıkılmadan istikrarlı bir şekilde devam ederek adımları yavaş yavaş geçecek ve alanınızda uzmanlaşacaksınız. Bu da tecrübenize yansıyacaktır elbette.
15- İnsanlığa Fayda: Hangi alan veya hangi sektörde çalışırsanız çalışın, ortaya koyduğunuz ürünler veya elde ettiğiniz kazanımlar ile insanlığa büyük faydanız dokunabilir.