Herkes Girişimci Olabilir Mi?
Girişimci olmak nasıl bir yapı ister? Gerçekten herkes girişimci olabilir mi? Girişimcilik, uzun süreç isteyen ve bu uzun süreç içerisinde de çeşitli fedakarlık, öz veri, çalışmak, azim isteyen bir kavramdır. Gerçek manada herkesin değil ancak isteyen kişilerin yapabileceği bir iş tecrübesidir. Bu yazımızda girişimcilik üzerine değinerek şu alt başlıklara yer vereceğiz:
- İyi bir fikir ile yola çıkılmalı,
- Tutku Önemlidir,
- Girişimcilikte en iyi çalışma ortamlarını tercih etmelisiniz,
- Kamara size en iyi ortamları sunuyor,
- İlgili yazılar
Girişimcilikle ilgili yaygın bir görüş vardır; “Ya bir girişimci olarak doğarsınız ya da doğmazsınız.” Yani ya risk alabilen, hızlı düşünen, yenilikçisinizdir ya da değilsinizdir. Ya iş dünyasında başarılı olacaksınız ya da olamayacaksınız. Ancak doğru olan şu ki, kararlılığa ve iyi bir fikre sahip herkes girişimci olabilir!
İyi Bir Fikir İle Yola Çıkılmalı
Hemen hemen tüm girişimcilik eğitimlerinde “Nasıl girişimci olunur?” sorusunun ilk olarak cevabı “Büyük bir fikir düşünün” olmaktadır. Kimine göre bu en zor olan kısımdır. Şunu unutmamak gerekir ki, yeni fikirler tamamen orijinal veya yeni bir icat olmak zorunda değildir. Bunun yerine, halihazırda var olan bir hizmet veya servisin daha efektif ve iyileştirilmiş hali yeni bir fikir olabilir.
Girişimciler yeni bir fikir ile karşılaştıklarında, ne kadar parlak ya da ilgi uyandırıcı olduğuna bakmadan o yeni fikre çok büyük bir istek doğrultusunda yaklaşırlar. Girişimci fikirler genelde ya gerçekçilikten uzak ya da doğrudan korkunç görünebilir. Perrier içme suyunu şişelemeyi ilk tasarladığında, bu fikrin yanlış anlaşılıp insanlara gülünç geldiği de bir gerçektir.
Tutku Önemlidir!
İyi bir girişimcinin eşsiz ve güçlü karakteristik özelliklerinden biri gerçekçi değilmiş gibi görünen bir fikri karlı bir iş girişimine çevirmektir. Her şeyden önce, yeni bir iş kurarken girişimcilerin tutkulu ve kendilerine olan inançlarının tam olması gerekmektedir. Muhasebe becerisi ve pazarlama bilginizin olup olmaması önemli değildir. Bu hizmetler diğer insanlardan da alınabilir. Önemli olan, fikrinize olan inancınızın tam olması ve o fikrin arkasında durmanızdır.
Başarılı işler girişimcilerin ellerinden çıkar. Bir fikri harekete geçirerek kendinizi yeni bir iş planı yaparken, sayısız değişiklikle uğraşırken ve işi ayakta tutmak ile uğraşırken bulursunuz. Başlangıçta sermayederi ikna etmek, satış planları yapmak ve işiniz için kar durumunu belirlemeniz gerekir. Tüm bunları gerçekleştirdikten sonra, işinizin büyümesi ve yeni müşterilere ulaşmanız halinde kendinizi “işin ehli” olmuş bir şekilde bulabilirsiniz.
Kaçınılmaz olarak, yolunuza engeller çıkabilir, ama bu engeller kurduğunuz işin olmazsa olmaz hedeflerini değiştirmemelidir. Tutku ve inanç ilk başlarda fikrinizi yola sokmada yeterli olabilir. Ama işinizin büyümesi için gerekli planları yapmış olmalısınız. Derinlemesine yapılmış ve iyi araştırılmış iş planı sizin için bir anahtardır. Bir çok üniversite ve girişimcilik kursu adım adım planlama ile küçük iş kurma eğitimleri verirler, bu gibi eğitimler aynı zamanda başarılı girişimcilik örneklerini ve aşarı yollarını da insanlarla paylaşırlar. Alternatif olarak internet üzerinde konuyla ilgili sonsuz örnekler bulabilir ve doğru yönü seçmede kendinize bir nokta belirleyebilirsiniz.
Bir iş girişimine, rehberlik edici ve her şeyi iyi ortaya koymuş iş planlarını düzenledikten sonra başlanmalıdır. Buna ek olarak işin tanımı, satış stratejisi ve finansal planlar işin başlangıç zamanlarında önemli bir yere sahiptir. Yol boyunca ve işinizin sonunda bu planlar tekrar tekrar değişebilir. Bir iş planı, bize odaklanma ve öngörülmeyen problemlerin üstesinden gelme yeteneği kazandırmalıdır. İş planınızı ne kadar araştırır ve zamanla geliştirirseniz, kendinizi o kadar pekiştirir ve iş girişiminizde nakit akışı üretebilirsiniz.
Girişimcilikte En İyi Çalışma Ortamlarını Tercih Etmelisiniz
Girişimciliğe başlarken belli başlı planlamaları yapmanız gerekmektedir. Aynı zamanda tercihler vermeniz de gerekiyor. Bu tercihler arasında en önemli olanı ise işinizi hangi lokasyonda sürdürecek olmanızdır. Girişimcilikte çoğu kişi hazır ofisleri tercih eder. Ancak ofisleri sanal ofis ve paylaşımlı ofis olarak da ayırmak mümkündür.
Buna göre işinize göre ofis tercihlerini yaparak işe başlamanız en doğrusudur. Nitekim freelance olarak da çalışabilirsiniz büyük bir ekip halinde şirketleşerek de çalışabilirsiniz. Buna göre ofis tercihinizi yapmanızda fayda vardır.