Daha Başarılı İş Hayatı Kazanmanız Gereken Deneyimler
Daha başarılı iş hayattı nasıl inşa edilir? Hangi deneyimleri kazanmak iş sürecinizi daha verimli hale getirir? Başarılı iş Hayatı bir çok etken ile doğrudan orantılıdır. Bunlardan biri şirket içindeki ekibiniz, şirket dışında size destek veren kişiler, yaptığınız işler ve daha fazlasıdır.
Daha başarılı bir iş hayatı sürmek için elde etmeniz gereken deneyimleri ele aldığımız yazımızda yer verdiğimiz alt başlıklar şunlardan oluşmaktadır:
- Doğayı, insanı ve kendinizi daha iyi anlamlandırmak: sosyal sorumluluk,
- Miras bırakabileceğiniz bir şeye başlayın,
- Rakibinizle iş yapmak o kadar da tehlikeli değildir,
- Şirkette her kademede çalışanlar ile iyi geçinmek,
- Daha önce başarısız olduğunuz bir şeyi tekrar edin,
- Profesyonel destek kendinizde görmediğiniz şeyleri görmenizi sağlar,
- İyi olduğunuz bir alandaki bilgi birikiminizi insanlarla paylaşın,
- İlgili yazılar
İş sürecinizi geniş anlamda düşünmeniz gerekmektedir. Bu geniş yelpazede günlük olarak değil geleceğinizi de şekillendirmek amacınız olmalıdır. Nitekim uzun vadeli işlerinizin gereksinimi bunlardır. Her zaman için bir adım ötesini düşünmek sizi daha başarılı bir girişimci profili yapar. Bu profili korumanız ve devam ettirmeniz ise tamamen göstereceğiniz icraatlere dayalıdır.
İşlerinizi ne ölçüde yapıyorsunuz?
Hangi yöntemleri izliyorsunuz?
Ya da hangi kitlelere uygun olarak ürünlerinizi üretiyorsunuz?
Tüm bu soruları cevaplandırmanız gerekmekte olup süreci olabildiğince uzun vadeye yaymak gerekmektedir. Bununla beraber iş sürecinizde değişik türden deneyimler de kazanabilirsiniz. Bu deneyimleri her anlamda lehinize kullanmak sizi çok boyutlu düşünmeye teşvik edecekken işlerinizdeki verimliliği de artıracak olup bunu uzun vadeye yayabilirsiniz.
Bununla beraber işlerinize ekibinizi de katmak ve bu geniş düşünceleri birlikte harekete geçirmek hem zaman anlamında hem de verim anlamında size olumlu katkılar sunacaktır. Çünkü ürünlerinizi, hizmetlerinizi ortaya çıkarmak için bir ekibe ihtiyaç duyacak ve bu ekibin de sizi deneyimlerinize, iş stratejilerinize ihtiyacı olacaktır. Bu kompakt döngüyü istikrarlı biçimde sürdürmek neticesinde size başarıyı da getirecektir.
Peki girişimcilik sürecinde elde etmeniz gereken bu deneyimler nelerdir? Hangi deneyimler sizi farklı kılacak olup iş sürecinizi geniş alanlara yaymak için size yardımcı olacaktır? İşte kazanmanız gereken deneyimler;
Doğayı, İnsanı ve Kendinizi Daha İyi Anlamlandırmak: Sosyal Sorumluluk
İş dışında yürüteceğiniz projelerden biri sosyal sorumluluk projeleridir. Bunu tamamen işten bağımsız yapmak gerekir. Her ne kadar işten bağımsız yapsanız bile kazanacağınız olumlu izlenimler işlerinizi de olumlu yönde etkileyecektir. Çünkü sosyal sorumluluk projeleri ile dünyadaki farklı olaylara daha yakından şahit olacak ve bakış açınız değişecek, genişleyecektir. Bu işlerinize de yansıyacaktır doğal olarak.
Miras Bırakabileceğiniz Bir Şeye Başlayın
Şuan bir şirket mantığında ilerlemeniz size uzun vadede elbetteki bir şeyler katacaktır. Ancak tabi ki iyi ve etkili stratejiler izlerseniz bu olacaktır. Bunu uzun vadeye yaymak ile birlikte sizden sonra geleceklere de bırakmak için çalışmalısınız. Ancak bu şekilde sürekliliği ve istikrarı sağlayabilirsiniz. Sadece şirket anlamında değil bahsettiğimiz sosyal sorumluluk projelerinde de sizden sonra gelecek kişilere miras bırakabilirsiniz. Temellerin sizde başladığı ve sizden sonrasının devam ettireceği işlerin kalitesi zamana göre artış göstermekle birlikte istikrarını da koruyacaktır.
Rakibinizle İş Yapmak O Kadar da Tehlikeli Değildir
Girişimcilik sürecinizde hizmet verdiğiniz sektörde sizin gibi hizmet veren bu sektörde yer alan onlarca firma olabilir. Zaten özel sektördeki başarıları tetikleyen durumlardan biri de budur. Rekabet halindeki şirketlerin yeni ürünler ortaya koyması diğer şirketleri de etkilemesi ortaya çok daha yeni ürünlerin çıkmasına vesile olmaktadır. Rekabet halindeki şirketlerin birbiriyle alakası olmadığı görüşü pek de gerçeği yansıtmamaktadır. Bu çok yaygı olarak görülmese bile bu tarz şirketlerin iş birliği içinde olabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Nitekim ortada her iki tarafın da kazanacağı bir durum varsa bu gibi davranışlar çok normaldir. Siz de bir girişimci olarak rakip firmalar ile gerektiği zamanlarda, kazanacağınızı düşünüyorsanız iş birliği yapmaktan çekinmemeli ve uygun stratejiler izleyerek ortak bir proje üzerine çalışabilirsiniz.
Şirkette Her Kademede Çalışanlar İle İyi Geçinmek
Şirket başarısının temelinde yatan şeylerden biri de şirket içindeki iletişimdir. Çalışma disiplininden ödün vermeden kişilerin birbiriyle olan iletişimi, yöneticinin şirket çalışanlarının moral, motivasyonun artması açısından tatlı rekabetler düzenlemesi şirketi olumlu anlamda etkiler. Bu iletişimin yaygınlaşması kişilerin alanlarındaki eksikliği de kapatarak teknik açıdan başarının da kapısını aralar. Bu bağlamda ofisinizi Kamara’ya taşıyarak Kamara’da yer alan yüzlerce girişimci ile sohbetler edebilirsiniz, kendi ekibinizi kurabilirsiniz. Hem daha avantajlı konuma geçecek hem de işlerinizi daha hızlı biçimde yürütebileceksiniz.
Daha Önce Başarısız Olduğunuz Bir Şeyi Tekrar Edin
Girişimcilik sektöründe her zaman başarılı olmak garanti değildir. Nitekim daha girişimlerine başlayamadan iflas eden bir çok örnek mevcuttur. Girişimcilik sürecinden sonra da belli sorunlarla karşılaşıp başarısız olan bir çok girişimci mevcuttur. Önemli ola bir sorun karşısında pes etmeden devam edebilmektir. Bu karakteri yansıttığınız zaman gerçek anlamda bir girişimci olabilirsiniz. Bununla beraber başarısız işlerinizi erteleyebilirsiniz de. Ancak ertelediğiniz başarısız işlerinize sonradan geri dönmek koşuluyla. Bu süreç içerisinde diğer başarılı olduğunuz işlerinizde kazanacağınız bilgi, birikim ve tecrübeleri bu başarısız girişimler üzerine uygulayabilir ve başarısız olan sonucu başarılıya çevirebilirsiniz.
Profesyonel Destek Kendinizde Göremediğiniz Şeyleri Görmenizi Sağlar
Kendinizi keşfetmeniz bir yere kadar olabilir. Özellikle girişimcilik sürecinde işlerin çok daha yoğun olduğu durumlarda kendinizi yeniden keşfetmeniz zor olacaktır. Bu gibi durumlarda alanında profesyonel olan kişilerin sizi gözlemlemesini isteyebilirsiniz. Böylelikle kendinizde olan diğer özellikleri keşfetmeniz daha hızlı olmakla birlikte bunu işlerinize yansıtma ihtimaliniz de yüksek olacaktır.
İyi Olduğunuz Bir Alandaki Bilgi Birikiminizi İnsanlarla Paylaşın
Bir girişimci olarak eğitim hayatınızdan iş sürecinize kadar olan süreç de dahil olmak üzere yıllardan beri elde ettiğiniz bilgi, birikimleri öncelikli olarak kendi ekibinizle paylaşmanız ve daha sonrasında bu alanda hizmet vermek isteyen kişilere ulaşmanız gerekmektedir. İnsanlara yol göstermek, kendi deneyimlerinizi onlarla paylaşmak uzun vadede size de katkı sağlayacaktır. Şirketinizde çalışan ekibinizin teknik anlamda gelişmesi işlerin daha hızlı ve efektif ilerlemesini sağlayacaktır.
Her anlamda yararlı olacağınız ve yarar göreceğiniz bu stratejiyi uygulamakta fayda vardır.
Girişimlerin başarıya ulaşması uzun süreci kapsar. Bu süreçte ne kadar ilerleyebildiğiniz, sorunlarla karşılaştığınızda nasıl reaksiyonlar verdiğiniz önemlidir. Bu eylemleri yaparken tabi kazanmanız gereken deneyimleri de sizler için sıraladık.
Bu deneyimler ile beraber parçadan bütüne doğru ilerlemeniz mevcuttur. Sosyal sorumluluk, iletişim, deneyim aktarma ve daha fazlası hem sizi hem ekibinizi hem şirketinizi hem de sizden sonra gelecekleri olumlu anlamda etkileyecektir.
Neticesinde daha Başarılı iş Hayatı süreci yaşamış olacaksınız.