İş Yeri Kirasında Neden Stopaj Olur?

Neden Stopaj: Yazıma başlamadan önce Stopaj nedir?  Ne anlama gelir? Bunun tanımını yapmak istiyorum. Daha sonrasında ise işyeri kiralarındaki, neden kullanıldığından ve neye göre kullanıldığına değineceğim.

Stopaj kelimesi en kısa tanımıyla vergileme yöntemidir. Bir diğer ifadeyle Gelir Vergisine bağlı kazançlara göre hasılatın ilgili kişilere ödenmesi esnasında kaynakta kesilen ve o ilgili adına vergi dairesine yatırılan bir vergidir.

Peki stopaj neden yapılır, amacı ve faydaları nelerdir gibi sorular sorabilirsiniz. Şöyle açıklamak gerekirse stopajın yapılmasındaki temel ve öncelikli amaç vergilerin tahsilini daha kolay ve garantili şekilde gerçekleştirmektir. Böylelikle vergi ödemeleri daha güvenilir ortamlarda kimsenin sorunlarla karşılaşmayacağı  biçimde gerçekleşir. Faydaları ve amacı bununla bitmiyor, bir diğer amacı ise vergi idaresinin ve vergiyle yükümlü kişinin işlem yükünü de azaltmaktadır.  Böylece işlemler daha hızlı, güvenilir ve herkesin kontrolünde gerçekleşiyor.

Kirada Neden Stopaj Olur?

Biraz da kira stopajına değinelim. Ne olduğuna ve olmasındaki etkenlere anlam kazandırmak gerekiyor. Bir diğer uygulanma alanı ise dükkan ofis kiralarındaki gerekli olan vergi biçimidir. Dükkan veya ofis gibi kiralık iş yerlerinin kiralanmasından sonra kiracının ödemek zorunda olduğu bir vergidir. Yani bu açıklamadan şunu anlıyoruz ki, kiracının ödeyeceği toplam kira maliyeti net kira tutarı + bedelidir.

Net kira dükkan veya ofis sahibine verilirken stopaj vergisi de devlete ödenmektedir. Ancak limitet veya anonim şirketler bu vergiyi ödemekle yükümlü değillerdir. Esnaflar, dükkan işletenler için geçerli bir vergi çeşididir.

Halk arasında “verginin vergisi” diye adlandırılan kira stopajını, neden ödüyorum veya neye yarıyor diyen bir çok insan vardır. Genel anlamda söyleyecek olursam, buna iş yeri kira da dahil, devletin stopaj alma konusunda tek ve temel amacı küçük vergi kaçaklarını önlemektir. Bu yüzden devlet kiralık iş yerlerinden gelir vergisi kanunu hükmünce stopaj vergisi almaktadır.

Aslında devlet burada güvenilir ve garanti yolu seçmiştir, vergi kaçağının önüne geçebilmek adına. Çünkü vergi vermek vatandaşlık görevidir. Bunu kötü yollara kullanıp vergi kaçakçılığı yapan kişi sayısı da az değildir. Bunun önüne geçebilmek adına vergisi getirilmiş ve son yıllarda da etkisini göstermiştir. O halde işyeri kiracıları vergiyi verirken şikayet etmemeli, bu gibi durumları da düşünerek stopaj vergilerini ödemelilerdir.