7 Adımda Vizyon Sahibi Nasıl Olunur ?

7 Adımda Vizyon Sahibi Olmak: Vizyon.. Liderlerin merkez mekanizması, gelecek planlarının doğuş yeri, ayrıcalık ve zekanın birleşimi gibi cümlelerin karşılığını barındıran, kalite kokan bir kelime. Sizce de öyle değil mi?
Belli bir grupta her zaman söz sahibi ve önde olmak, liderlik yapmak ve yol göstermek isteyen tüm girişimcilerde muhakkak bulunması gereken bir özelliktir vizyon.

Hemen hemen herkes gelecek planları yapar ve hayaller kurar. Ancak bunların kaçı bu hayalleri için gerekli çalışmaları gösterir bilinmiyor.

Vizyon Sahibi Kişiler

Vizyon sahibi kişiler, sadece plan yapmak değil, yaptığı planı  hayata geçirebilecek kadar cesaretli kişilerdir.
Peki nasıl oluşturulabilir? Sıradan yaşayıp, günü kurtarmak amacında olan kişilerin ilk odağı “vizyon oluşturmak”  değildir. Aksine liderlik yapıp iz bırakan, hayatı belli doğrultular üzerinde planlı bi şekilde yürüten, hayatın kendisini değil; kendisi hayatı değiştirebilecek hamleler yapabilen ve değişimlere açık, başarıyı kovalayan kişiler adına ciddi adımlar atabilir.
6 adımda sahibi olmanın kurallarını kısaca anlatayım.

1- Önemsediğin İşi Yap!

“Bir kimse dediğini yapıyor ve sadece yaptığını söylüyorsa, o kişi övgüye değerdir.” sözü Albert Einstein’e ait bir söz.
Aslında her şeyi özetleyen güzel bir söz. İnsan kendini hangi işte yeterli, yetenekli ve gelişimine açık görüyor ise o işi
kovalaması gerektiğini unutmamalı. Bir süre sonra “yönetme” mertebesine geçtiği zamanda ise artık vizyon onun için uzak değil.

2- Risk Al !

“Risk almak için yeteri kadar cesur olmayan bir kimse, hayatta hiçbir şey başaramayacaktır.” Muhammed Ali’nin bu sözü sizce de çok teşvik edici değil mi? Kendinize sorun bu soruyu, “yeterince cesur muyum?” Risk alıp çok büyük işlere imza atabilirsiniz. Vizyon sahibi insanların da risk aldığını unutmayın tabi.

3-Hedefini Bil!

Hedefsiz çıkılan yolda mutlaka sapmalar olur. Sonuç mu? Evet başarısızlık. Bundan dolayı bir girişimci, vizyon sahibi kişi varacağı yeri belirlemeli ve ona göre planlar yapmalı.

4-Öz Eleştiri Yap!

Her zaman kendini haklı görmek yanlış bir harekettir. İşlerin yolunda gitmediği dönemler muhakkak olacaktır. Ama önce hatayı kendimizde aramak önemli. Gerektiğinde hatayı da üstlenmek senin vizyon sahibi oluşunu etkilemez.

5-Motive Ol!

Belki de en önemli unsur. Çünkü insan motive olduğu zaman işlerini daha kolay halleder. Bir girişimcinin en ihtiyacı olduğu şeylerden biridir kesinlikle. Kendinize meydan okuyabiliyorsanız, bugün yaptığınız dün yaptığınızın önüne geçmişse kesinlikle motive olmuşsunuz demektir.

6-Kendine İnan!

Hiç bir zaman şüpheye düşme. “Ben amacıma ulaşacağım” diyebiliyorsan zaten amacının yarısını gerçekleştirmişsin demektir.  Eğer ki bir ekip çalışması içerisinde isen şüpheye düşmen tüm ekibi etkiler ve gerekli olan liderlik özelliğini gösteremez olursun. Dolayısıyla vizyon yok olur gider. Ekibini toparlamalı, kendine inanmalı ve şüpheye düşmemelidir vizyon sahibi. Şüpheye düşmüşse de bir an önce ayağa kalkmasını ve durumları lehine çevirmesini başarmalıdır. Vizyon sahibi iseniz bunların üstesinden gelebileceğinizden şüpheniz olmasın.

7- Liderlik Özelliği Taşı!

Liderlik bir ekibi idare etmektir. Bir grubun tüm fertlerini doğru yönlendirmektir. Vizyonsuz bir lider asla düşünülemez. Eğer liderlik özelliği göstereceksen mutlaka bunun için de yukarıdaki 7 Adımda Vizyon Sahibi Olmak ile birlikte liderlik özelliğini de yansıtmalı.
Adımları daha da artırabiliriz. Ama şu unutulmamalıdır ki, insan kendi kendine yaratır. Sürekli arayış ve çaba içinde olmakla birlikte bu adımları da uygulayan bir girişimci vizyon sahibi olacaktır.

Siz yeter ki kendinize inanın. Kişi kendine inandıktan sonra uygulamaya, gerektiğinde risk almaya ve sonuç odaklı olma noktasına gelir.

Bu özellikleri kendinizde görüyorsanız zaten sizi yakalar. O zaman bu özellikleri kazanmaya başlayalım.