Öz Farkındalık Nedir? Nasıl Geliştirilir?

Bu yazımızda öz farkındalık kavramının ne olduğuna ve önemine değinerek öz farkındalığın geliştirilmesi için uygulanacak adımları ele alacağız. İşte öz farkındalık kavramı ve yazımızın içerisinde yer alacak alt başlıklar;

  • Öz Farkındalığın önemi
  • Öz Farkındalığı geliştirmek neden zordur?
  • Öz Farkındalık ile Öz Odaklanma arasındaki temel fark nedir?
  • Kendinize özel bir alan oluşturmalısınız
  • Günlük tutabilirsiniz
  • İyi bir dinleyici olmalısınız
  • Farklı bakış açıları edinmeyi deneyin
  • Öz farkındalığınız sayesinde daha iyi kararlar verebilirsiniz

Öz farkındalığın anlamı nedir size göre? Ya da öz farkındalığınız ile neleri kendinizde görebiliyorsunuz? Öz farkındalık kısaca insanın kendini bilmesi, kendini iyi derecede tanımasıdır. Ki, insan nerede, ne yapacağını, nasıl davranacağını en çok kendisi bilir. Peki öz farkındalık gerçek yaşamda hangi alanlarda daha çok işimize yarayacaktır?

Şöyle ki, gerek kendi özel hayatınızda gerekse de çalışma ortamınızda öz farkındalık size çeşitli avantajlar sunar. Kişinin kendi duygularını kontrol etmesi, düşüncelerini şekillendirmesi hayatın her anlamında olumlu adımları atmasına vesile olacaktır. Nitekim iş yaşamında da bu böyledir.

İşte detaylı biçimde öz farkındalığın ne olduğu, önemi ve öz farkındalığı geliştirmenin adımları;

Öz Farkındalığın Önemi

Girişimciler üzerinden iş yaşamını ele alırsak, öz farkındalığa sahip kişilerin iş, ekip, şirket yönetimini daha iyi yaptığını gözlemlemekteyiz. Bunun en büyük nedeni ise planlı hareket etmeleri ve iş planlamasını uzun vadeli yapmalarıdır. Kişinin önce kendini daha sonrasında ise şirketinin benliğini bilmesi ekibine dolayısıyla işlerine de yansır zamanla. Bu da iş sonucunda başarı olarak geri yansıyacaktır.

Öz Farkındalığı Geliştirmek Neden Zordur?

Öz farkındalık geliştirilmesi zor bir kavramdır. Ancak geliştirildiğinde çok şey kazanacağınız da bir gerçektir. Öz farkındalığı geliştirmenin zorluğunun en büyük sebebi insanların kendi iç dünyalarıyla yüzleşmek istememesidir. Bu belki üşengeçlik belki de gerçeklerden kaçmaktır. Ancak kişi kendi iç dünyası ile baş başa kalınca kendi muhasebesini en iyi biçimde yapabilir. Bu onun eksiklerini ortaya çıkarırken hangi alanlara yönelmesi gerektiğini de ortaya koyar. Bununla birlikte insanlara karşı nasıl yaklaşmanız gerektiğini, nerede nasıl hareket edeceğinizi de saptayabilirsiniz.

Öz Farkındalık İle Öz Odaklanma Arasındaki Temel Fark Nedir?

Öz farkındalığı evrensel olarak düşünebiliriz. Ancak öz odaklanma kişinin sadece kendine dönük olmasıdır. Bu iki kavram birbiri ile karıştırılmamalıdır. Nitekim öz farkındalığa ulaşmak için de öz odaklanmanın gerçekleşmesi de lazımdır. Çünkü insanın kendini tanıması ilk olarak kendisine odaklanması ile alakalıdır. Daha sonrasında ise kendini tanımanın verdiği güç ile de çevresini, arkadaşlarını, iş ortamını ve sosyal yaşamını kontrol altına alabilir. Bu iki kavram birbiriyle farklı noktalardadır ancak belli zamanlarda ortak nokta olarak düşünülebilir.

Öz farkındalığı geliştirmek için yapılması gerekenler ise;

Kendinize Özel Bir Alan Oluşturmalısınız

Size göre en iyi alanı oluşturmanız gerekir. Bu kimi içn aydınlık, ferah alanlar iken kimisi için ise sadece loş bir ışığın içeride yer aldığı karanlık ortamlardır. Bu alanlarda yalnız kalmaya deneyerek kendi içinize dönük olmalısınız. Nasıl mı? Öncelikle teknolojik aletlerden az da olsa uzak olarak ve okuyarak, yazarak, araştırarak… Bunlar hem sizin bilincinizi rahatlatacak hem de kendinizde olan başka yeteneklerinizi de keşfetmenize yardımcı olacaktır. Yazarak içinizde olup bitenleri bir kağıda dökebilir ve yaşadıklarınızı, kendinizle olan ne varsa her şeyi tüm çıplaklığıyla görerek açıkça değerlendirebilirsiniz. Sizin için bu alanın oluşturulması bu aktiviteleri yapmanız için önemi bir noktadır.

Günlük Tutabilirsiniz

Yazmanın bir yöntemi olarak günlük tutabilirsiniz. Gün içinde yaşadıklarınızı, kimlerle tanıştığınızı, neler ile uğraştığınızı bir kayıt altına almak kendinizi en iyi değerlendirme yollarından biridir. Böylece ileriye dönük, geçmişten gelen eksikliklerin tamamlanması veya gerekli noktalarda düzeltmelerin yapılması gibi eylemleri yapabileceksiniz.

İyi Bir Dinleyici Olmalısınız

Toplu içinde bir çok kişi fikirlerini ileri sürecektir. Hem bu fikirlerden nem almak hem de bu fikirlerin sizi daha aydınlatması adına onları can kulağıyla dinlemeli gerekli noktalarda ise notlar almalısınız. İyi bir konuşmacı olmak için iyi bir dinleyici olmanın şart olduğunu unutmadan bunu her defasında tekrarlamalısınız.

Farklı Bakış Açıları Edinmeyi Deneyin

Farklı bakış açıları geliştirmek olaylara bakış açısını genişletmek anlamına gelir. Bu da farklı çözün yolları ve tek bir noktaya bağlı kalmadan başka yolların da denenmesini sağlar. Bu açıdan baktığımızda farklı bakış açıları insanın ufkunu açacaktır. Böylece hem kendini daha iyi geliştirecek hem de öz farkındalığını daha iyi tanımlayacaktır. Her insanın tutulduğu, kör noktaları vardır. Bu kör noktaları aşmak çeşitli akış açılarını devreye sokmakla mümkündür. Siz de olabildiğince bakış açınızı geliştirerek olaylara çeşitli yorumlar katmayı deneyebilirsiniz.

Öz farkındalığını iyi saptamış kişiler bir çok konuda daha iyi kararlar verir. Bu, iş dünnyasında da normal yaşantılarında da böyledir. Çünkü hangi kararın kendileri için en iyi olduğunu yine kendileri bilir. Örneğin iş dünyasından ilk aşamada ofis, şirket kararları vereceklerdir. Olabildiğince avantajlı lokasyonların tercih edilmesi en yararlı tercih olacaktır. Bu noktada Kamara ofisleriyle tanışmanız sizin avantajınıza olacaktır. Çünkü Kamara, girişimcilerin işlerinin türüne göre hazır ofis, sanal ofis veya paylaşımlı ofis hizmeti veren bir kuruluştur. Siz de daha iyi bir çalışma ortamı yakalamak ve öz farkındalığınızı daha iyi tespit etmek adına Kamara ofislerine uğrayarak yerinizi ayırabilirsiniz!