Güçlü Hedefler Belirlemek İçin 4 İpucu

Güçlü hedefler belirlemek nelere bağlıdır? Güçlü kavramı neyi ifade etmektedir? Burada güçlü hedef herkese göre farklıdır. Kişinin elindeki imkanlar, ekibi, çalışma yeri, planları, amaçları ve daha fazlası… Tüm bu kriterler ortaya konulacak hedeflerin boyutunu etkiler. Güçlü hedefler belirlemek ve bu hedeflere ulaşmak için çok çalışmak gerektiğini, bu süreçte olabildiğince sakin ve soğukkanlı davranmak gerektiğinin de farkında olmalısınız. Güçlü hedefler belirlemek için yöntemlerini ele aldığımız bu yazımızda yer verdiğimiz alt başlıklar şunlardan oluşmaktadır:

  • Değerlendirin ve yansıtın,
  • Hayallerinizi ve hedeflerinizi tanımlayın,
  • Hedeflerinizi 5 noktaya uydurmalısınız,
  • Sorumluluk sahibi olun,
  • Süreci iyi yönetin,
  • İlgili yazılar

Gerek girişimcilik sektöründe gerekse de diğer sektörlerde hatta hayattın içinden her zaman bir hedef konularak o hedefe ulaşmak istenir. Peki kendinize koyduğunu bu hedefler gerçekten ulaşmak istediğiniz hedefler mi? Yoksa öylesine koyulan hedefler mi? Hedef belirlerken kendi yeteneklerinizi, çalışma alanınızı, imkanlarınızı değerlendirmenizde ve bunlara göre hareket etmenizde fayda var. Nitekim bunları belirlemeden bilinçsiz biçimde konulan hedeflere ulaşılamayacağı gibi plansız bir iş süreciniz de olabilir. Bunu bahsettiğimiz üzere sadece iş için değil örneğin öğrenciler için de düşünebiliriz. Kişilerin meslekleri, yaşı, cinsiyeti fark etmeksizin hedef kalıbı her yerde her zaman aynıdır. Belli bir noktaya ulaşma amacı ile daha çok çalışmak gerektiğinin de farkında olmalısınız.

Öylesine konulan hedeflerden ziyade daha güçlü hedefler koymak daha yararlı olacaktır. Hem gelişiminiz hem de kendinizi kontrol etmeniz açısından önemli olan bu hedef kavramı ile çalışmalarınızı hız da kazandırabilirsiniz. Peki güçlü hedefler koymak nelere bağlıdır? Hangi yöntemleri kullanarak güçlü hedefler koyabilirsiniz kendinize? İşte güçlü hedefler belirlemeniz için uygulamanız gereken yöntemler:

Değerlendirin ve Yansıtın

Güçlü hedefler belirlemek için öncelikle yapmanız gereken şey mevcut durumunuzu değerlendirmektir. Neredeyim, hangi konumdayım, eksiklerim neler? Bu ve bunun gibi daha bir çok soru ile kendi konumunuzu bulabilirsiniz. Bu konum da size en büyük yol gösterici olacakken aynı zamanda eksik yönlerinizi de ortaya koymak için yetecektir. Bu değerlendirmeyi yaptıktan sonra bunu yansıtmalısınız. Hem çalışmalarınıza hem de çalışmalarınızı etkileyecek bütün unsurlara yansıtarak olayı tamamen lehinize çevirebilirsiniz.

Hayallerinizi ve Hedeflerinizi Tanımlayın

Nelere ulaşmak istiyorsunuz? İş dünyasındaki amacınız, vizyonunuz nedir? Bunları tanımladıktan sonra hedef belirleme aşamasına geçmenizde fayda var. Çünkü bahsettiğimiz üzere kendini tanımlayan, doğru biçimde değerlendiren kişiler ancak doğru ve güçlü hedefler belirleyebilir. Bunun dışında belirlenen hedefler pek gerçekçi olmayabilir. Kalıcı ve gerçekçi hedefler belirlemek adına gerçek anlamda nereye ulaşmak istediğinize kendinizden emin olacak biçimde karar vermelisiniz.

Hedeflerinizi 5 Noktaya Uydurmalısınız

Güçlü hedefler belirlemek için hedefleriniz birden çok noktaya uyumlu olmalıdır. Birinde bile sorun çıkması durumunda hedefleriniz güçlü olmaz. Bunlar özel, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi ve zamana duyarlı olmasıdır. Bu 5 kriter ile hedeflerinizi ölçeklendirebilirsiniz. Yani en net ifadeyle yapmacık ve plansız hedefler yerine daha keskin hedeflerin belirlenmesi o hedefin güçlülüğünü ortaya koyabilir. Bu güçlü hedefler de sizin kararlılığınız ve bu 5 kritere uymanız ile alakalı ortaya konulacaktır.

Sorumluluk Sahibi Olun

Bütün işlerde aslında olunması gereken kurallardan biridir. Hatta en baş kural olarak nitelendirebileceğimiz sorumluluğu hedeflerinize odaklanırken de üzerinizde hissetmeniz gerekiyor. Çünkü sorumluluğu omuzlarında hisseden herkes çalışmalarını o denli artırarak hedeflerine bağlılığını gösterebilir. Bu noktada sorumluluk alırken önce kendinizden başlayarak çevre koşullarını da bu duruma en iyi biçimde uyarlamalısınız. Bunlar çalışacağınız yerler ve ekibinizdeki kişiler başta olmak üzere ortaklarınız ve size destek veren herkestir.

Çalışma yeri olarak olabildiğince rahat ve uygun kira fiyatları ile birlikte size çeşitli imkanlar sunan Kamara hazır ofisleri tercih etmenizde fayda var. Bir çok imkandan yararlanabileceğiniz Kamara hazır ofisler ile hedeflerinizi daha net biçimde ortaya koyacak ve çalışmalarınızı daha etkin biçimde sürdürerek hedeflerinize ulaşma noktasında kendinize kolaylık sağlamış olacaksınız.

Aynı şekilde ekibinizdeki kişileri de bu hedeflerinize odaklayarak onların da sorumluluk almasını ve çalışmalarını daha iyi biçimde sürdürmesine ön ayak olabilirsiniz. Bir işi ekip halinde, takım ruhu şeklinde geliştirmek daha iyi sonuçlar verecektir.

Süreci İyi Yönetin

Hedeflerinizi belirledikten sonra o hedeflere ulaşmak çok kolay olmayacaktır. Nitekim bahsettiğimiz üzere bir çok sorumluluk isteyen bu süreci daha iyi hale getirmek için ekstra mesai harcamanız da gerekebilir olacaktır. Bu davranışın ödülünü de hedeflerinize ulaşarak alabileceksiniz.

Tüm bu yöntemler çerçevesinde hedeflerinize ulaşmak için göstereceğiniz performans, fedakarlık, sabır ve yapacağınız planlar iş sürecinizi en verimli ve hızlı biçimde geçmesine sebep olacaktır. Bu süreci en etkin ve verimli geçirmek ise kendinize ve hedeflerinize olan bağlılığınız ile alakalıdır. Hedeflerinize ne kadar bağlıysanız o kadar çalışma gayreti gösterebilir ve çalışmalarınızı artırabilirsiniz. Bu da size bol kazanç, daha çok müşteri ve başarı olarak geri dönecektir.